Aukrust 100 år

Kjell Aukrust er en av våre aller fremste tegnere og mest folkekjære forfattere. Innkjøpt av Nasjonalgalleriet og Museet for Samtidskunst. De 39 bøkene hans utgis på ny og på ny. 

Triologien Simen, Bror min og Bonden (1958,1960 og 1964) er av Nitimens lyttere kåret til Norges morsomste bøker, uoppfordret. Kjell Aukrust kunst og univers leves ut i radio, teater, ballett og film. Hans tekster er illustrert med egne tegninger fra et rikt persongalleri, og hans humor treffer både store og små. Hans figurer gir innblikk i sarte sjeler, originalitet, oppfinnerskaller, levemenn og personligheter fra hele verden.

Kjell Aukrust er født i Alvdal 19. mars 1920. Her vokste han opp på Storsteigen Landbruksskole, der hans far var bestyrer. Som tenåring flytter Kjell til Oslo og allerede som 16-åring kommer han inn på Statens håndverks- og kunstindustriskole på reklamelinja.

Krigsårene ble tilbragt med maling og pensler i hjemlige fjelltrakter rundt Nord-Østerdalen, Lom og på Røros, da Kunstakademiet han akkurat hadde kommet inn på ble overtatt av tyskerene, og alle studentene sa fra seg skoleplassen.

På Mannskapsavisas førsteside 7. Juni 1946, ønsker redaktør Odd Hjorth Sørensen Kjell Aukrust velkommen til tre måneders verneplikt.  Kjell avtjente verneplikten i hvit kunstnerfrakk og med leilighet på Vinderen. Forholdet til forsvaret ble livsvarig og er den eneste faste jobben Kjell har hatt.
Flåklypa Tidende – avisen med egen pakkedisk- er et stykke norsk pressehistorie som ble unnfanget i nettopp Mannskapsavisa. De første årene het bilaget Våre Duster, organ for bevegelsen Landsforbundet for Våre Duster. Bilaget ble så populært at det senere ble utgitt 9 bøker som samlet utvalgte nyheter, notiser og reportasjer. Flåklypa er blitt et begrep for aktuell samtidskreativitet, sunn galskap, folkelig humor og ellevill fantasi. 

I 1947 gifter Kjell seg med Kari Holter fra Hamar. Hun blir raskt en viktig støttespiller, manager, organisator og administrator for Kjell. Han sier aldri «jeg» når han snakker om hva han har laget. Han sier «vi».  

Kjell debuterte i Nasjonen som avistegner og tegnet i årene som fulgte etter krigen i Vårt Land, Aftenposten, Dagbladet, ulike ukeblader og i flere bøker. Etter at han fikk jobben med å illustrere våre norske folkeeventyr i 1951, tar tegneoppdragene helt av og Kjell jobber på heltid som illustratør. Fra å illustrere for andre begynner han å illustrere sine egne historier. Disse samles i bøkene vi kjenner i dag, og det er i disse historiene to kjente karer dukker opp:

Kjell har sagt at han skapte Solan og Ludvig for å kunne stå nedi Prestenget og se barndomsbygda nedenifra. Solan, født i 1963 på baksiden av en ølbrikke under et intervju med avisa Dag og Tid, er vågal, uredd, utålmodig og på mange måter Kjell før han fylte 50. Ludvig dukket opp i 1968 i Hold Norge Rent- Kampanjen til Norges Vel. Kjell mener han likner mer på Ludvig ettersom han ble eldre. Det er god å ha med seg disse to kara. Kjell dytter dem foran seg og lar dem ta skylda for mye av det han tenker og gjør. 


På Den norske Opera ble Flåklypaballetten satt opp i 1983 og teaterstykket Krokryggen ble satt opp på Det Norske teater i 1998.
Hans første film var Freske fraspark i 1963. Samarbeidet med Ivo Caprino resulterte i suksessen Flåklypa Grandprix i 1975, hvor hovedperson var Reodor Felgen og hans store oppfinnelse Il Tempo Gigante. Siden kom filmen om Gurin med reverompa 1998, Jul i Flåklypa 2013, Herfra til Flåklypa 2015 og Månelyst i Flåklypa 2018.

Som pensjonist legger Kjell pennen til side til fordel for penslene igjen. Vi kan dele maleriene hans inn i to epoker. Tidlig i livet var han sterkt preget av sin store læremester Henrik Sørensen. Store malerier med motiver hentet fra Norge. Som pensjonist har han funnet helt seg selv. Formatene er ofte små. I lek med farger og teknikker viser han en mer poetisk side av seg selv. Han er en mester i å fange lyset med små og mange penselstrøk.

I 1996 ble det unike arkitektoniske bygget av Sverre Fehn ferdigstilt på Alvdal. Bygget huser livsverket til Kjell Aukrust, en gave han og kona Kari valgte å gi til Alvdal kommune for at det skulle komme oss alle til gode. Huset Aukrust har siden holdt utallige temautstillinger. I fjor ble det markert 100 år siden hans fødselsdag og det vil i år bli markert 25 år for selve oppføringen av bygget.

Vi gleder oss til å feire n`Kjell i Alvdals kommune regi og til ta del i ulike aktiviteter i bygda.

Hipp Hurra for n`Kjell!

Tekst: Huset Aukrust